Nervesmerter efter diskusprolaps - Aalborg Rygklinik
Nervesmerter efter diskusprolaps
Nervesmerter efter diskusprolaps

Nervesmerter efter diskusprolaps

Det er normalt at have nervesmerter efter diskusprolaps. Det bedste du kan gøre, for at få det godt igen, er gradvist at genoptage dine normale dagligdags aktiviteter. Ofte vil også være fornuftig at spise smertestillende tabletter.

Er du i tvivl om hvad du må og ikke må, når du har fået en diskusprolaps, eller har du fået forbud mod at gøre ting der kan forværre skaden? Læs med her, hvis du vil vide mere om hvad der er godt og skidt at gøre.

HVAD MÅ JEG EGENTLIGT?

En stor del af de patienter der opsøger behandling og vejledning på hos os, lider af en diskusprolaps. De fleste vil gerne vide hvad de må og hvad de ikke må, imens de har ondt. I princippet er der ikke noget der er forbudt at gøre, selvom du har en diskusprolaps. Mange af de patienter jeg behandler for en diskusprolaps, har fået forbud mod at gøre det ene og det andet, og det er meget sjældent at disse forbud er særligt gavnlige. En tommelfinger-regel er at du roligt kan fortsætte med aktiviteter og bevægelser, som kun medfører en øgning i smerterne i 20-30 minutter bagefter. Vil du gerne vide mere om, hvad man må når man har en diskusprolaps, så læs videre.

RISIKOEN VED FORBUD

Hvis du er én af dem der har fået forbud mod at gøre helt normale dagligdags ting, så tjek lige de tre uheldige konsekvenser det kan have:

1) Du bliver bange for at bevæge dig, og for at være fysisk aktiv:

Hvis din læge eller fysioterapeut har forbudt dig at udføre særlige aktiviteter, bevægelser eller stillinger, må det jo være fordi det er skadeligt?! Nogle mennesker er i forvejen lidt ængstelige, når de har fået en diskusprolaps, og der er ingen grund til at læger og fysioterapeuter gør dig mere bange og nervøs, ved at give dig følelsen af at du skal passe rigtigt meget på, hvis ikke du vil gøre skaden værre. Når du har fået en diskusprolaps, bliver nerverne i din ryg mere følsomme. Derfor vil helt harmløse bevægelser føles smertefulde. Du vil med andre ord få mere ondt, langt før du gør noget skadeligt. Smerterne skal med andre ord nok stoppe dig, i god tid inden du gør noget dumt. Stol trygt på det.

2) Du undgår mere end der er grund til:

Helt grundlæggende er fysisk aktivitet og bevægelse gavnligt for helingsprocessen i din ryg. Fysioterapeuter og læger er ofte alt for forsigtige med, hvad deres patienter må udsætte sig selv for. Hvis du undgår mere end der er grund til, vil det tage dig længere tid at vende tilbage til dit normale aktive liv, og du spilder tiden med at være frustreret over alle de ting du ikke kan. Hvis du rent faktisk er mere aktiv end du har godt af, så skal smerterne nok blusse op og give dig besked om at tage den lidt mere med ro. Det gælder selv hvis du tager smertestillende medicin.

3) Du mister tilliden til din læge eller fysioterapeut:

Mange mennesker har en god fornemmelse af hvad deres krop kan holde til. Hvis din læge eller fysioterapeut giver dig forbud mod at gøre noget, som du ved at du sagtens kan klare, kan du så stole på at de har helt styr på hvad problemet er?

SÅDAN KOMMER DU IGANG IGEN

Har du ligget helt stille i en uges tid, eller har du blot undgået særlige aktiviteter i nogle uger, på grund af diskusprolaps? Hvis det er tilfældet, så gå trinvist igang igen. Har du eksempelvis undgået at støvsuge, så start med at støvsuge halvdelen af det du normalt ville gøre. Del opgaven op i mindre portioner, og hold pause indimellem. Har du undgået at løbe eller svømme, så gå frem efter samme princip. Start med det halve af hvad du normalt ville gøre. I næste uge løber og svømmer du så lidt mere end du gjorde i denne uge.

MÅ DET GODT GØRE ONDT?

Patienter der har en skade i ryggen, får ofte at vide – “Lyt til smerterne!” – men hvad betyder det? Når du går igang med noget, som du har undgået i nogen tid, vil du som regel få mere ondt til at starte med. Er det tilladt?
Ja!, du må gerne få flere smerter, når du går igang med noget du har undgået i nogen tid. Det du skal lytte efter er, hvor lang tid det varer inden smerterne falder til ro igen, efter at du har støvsuget, løbet, svømmet, gået tur, eller været på arbejde.
En meget forsigtig regel er at du roligt kan fortsætte, hvis de smerter du får af at støvsuge/løbe/svømme, er faldet til ro indenfor 20-30 minutter bagefter. I virkeligheden er der kun tegn på at du gør for meget, hvis aktiviteten får smerterne til at stige så meget, at de ikke er faldet ned på normalt niveau, når du står op næste morgen. Hvis det er tilfældet, er du gået over grænsen, og så skal du korte støvsugning/løb/svømning ned til en mindre portion.

NÅR DET GØR MEGET ONDT

Der er kun én ting der dumt at gøre – og det er at gøre ingenting. De første uger med en diskusprolaps, kan du selvfølgelig have så ondt, at du kun kan ligge ned. Men derefter vil det være gavnligt, at komme igang med at bevæge dig igen. Prøv at komme igang med at gå omkring, og udføre helt enkle huslige opgaver så snart som muligt. Derefter kan du gradvist gå igang med mere krævende aktiviteter, som gåture, indkøb, arbejde og fritidsaktiviteter.
Sørg også for at tage smertestillende medicin, i samråd med din læge, når du har meget ondt. Den smertestillende medicin hjælper dig med at komme igang noget hurtigere.

HAR DU GAVN AF DEN VIDEN DU FÅR HER?

Få mere viden, og de rigtige øvelser der fjerner smerterne. Alt sammen ligger klar til dig, i mit online behandlingsprogram med smertelindrende øvelser, vejledning og genoptræning.

VIL DU VIDE MERE OM DISKUSPROLAPS?

  • Se flere informative videoklip om diskusprolaps – klik her
  • Læs mere om hvordan motion virker på dine bruskskiver – klik her
  • Sådan behandler fysioterapeuten diskusprolaps – klik her
  • Må man godt sidde ned, når man har en diskusprolaps? – læs her
  • Må jeg godt gøre ting der gør ondt? Få svaret her
  • Artikel i Krop & Fysik om diskusprolaps – læs her