Diskusprolaps hvad må man – og hvad må man ikke?
Når du har en diskusprolaps, er det bedst at være så fysisk aktiv som smerterne tillader. Men hvordan ved du om du gør for lidt, for meget eller lige tilpas?
Som udgangspunkt skal du gøre alle de ting, du normalt gør i dagligdagen. Du må meget gerne dyrke motion, gøre rent, bære indkøbsposer, støvsuge, løfte dine børn, gå på arbejde o.s.v.
Du kan naturligvis være alt for aktiv, og dermed forsinke helingsprocessen. Derfor vil jeg gerne lære dig reglerne her: læs videre hvis du vil vide om du gør for lidt, for meget eller lige tilpas.
Hvorfor er fysisk aktivitet vigtigt, når man har en diskusprolaps?
Når din krop skal reparere sig selv, så sørger selv den for at skaden bliver genopbygget til at klare de krav du stiller til din ryg. Hvis du ikke er fysisk aktiv, så bliver skaden ikke bygget op til at klare fysisk belastning. Få hele forklaringen – klik her.
Diskusprolaps hvad må man, hvis man vil være sikker på at slippe af med smerterne så hurtigt som muligt?
Der gælder tre forskellige regler for øvelser, fritidsaktiviteter og for når du passer dit job.
Regel nr. 1 – når du laver øvelser
Som udgangspunkt er det ikke meningen at det skal gøre ondt, at udføre de øvelser jeg bruger til at behandle diskusprolaps med. Jeg bruger to slags øvelser. Den ene slags er beregnet til at lette trykket på den klemte nerve i din rygsøjle, og den slags øvelser skal helst have en lindrende effekt på smerterne. Den anden slags øvelser er beregnet til at stimulere blodcirkulationen i det skadede område, og det er heller ikke meningen at den slags øvelser skal provokere smerter eller snurrende fornemmelser.
Når man så går i gang med genoptrænende øvelser, for at sikre at helingsprocessen foregår så hurtigt som muligt, og med så godt et resulat som muligt, vil man typisk vælge nogle lidt mere aggressive øvelser, som påvirker selve skaden.
Her går jeg frem efter en meget forsigtig regel, som hedder at de ekstra smerter du får når du træner, skal være faldet ned på samme niveau som inden du trænede, indenfor 5-10 minutter efter du er stoppet med træningen.
Regel 1: Har du flere smerter, i længere end 5-10 minutter efter du er færdig med dine øvelser, så reducer antallet af gentagelser næste gang du træner, eller vælg en mindre krævende udgave af øvelserne.
Regel nr 2 – husligt arbejde og fritidsaktiviteter
Det næste trin i en genoptræningsproces, er at du gradvist og trin for trin, går i gang med huslige opgaver og fritidsinteresser, som diskusprolapsen og smerterne har tvunget dig til at holde pause fra. Det kan være støvsugning, bære indkøb hjem, løbetræne, gå i fitnesscenter, gå lange ture, eller lignende.
I den sammenhæng tillader jeg at smerterne blusser op, i lidt længere tid. Når blot smerterne er faldet ned på normalt niveau, indenfor 20-30 minutter, så kan du trygt fortsætte.
Regel 2: Har du flere smerter, i længere end 20-30 minutter efter du er færdig med huslige opgaver eller fritidsaktiviteter, så kort varigheden eller intensiteten af aktiviteten ned, næste gang.
Regel nr. 3 – når du raskmeldes og starter på job igen
Der gælder en tredje regel, når du skal genoptage dit arbejde.
Lær regler for genoptagelse af job, i mit online behandlingsprogram til diskusprolaps her, eller bestil tid til individuel vurdering og vejledning.
Vil du også lære hvordan du fjerner smerterne?
Her får du adgang til de øvelser jeg bruger til at lindre og fjerne smerter fra en diskusprolaps, samt hvilken træning der stimulerer helingsprocessen.